Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

Woensdag t/m zondag geopend
van 13.00-17.00 uur
uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag,
Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Komaf

In het toenmalige Kunsthuis Secretarie was de expositie KOMAF’’ van Drents Portret te zien. Een mozaïek van portretten en verhalen van hedendaagse Drenten en het resultaat van een zoektocht van de 9 kunstenaars van Drents Portret. Drenten blijken overal vandaan te komen en afstammelingen van hunebedbouwers, Friezen, Saksen, Kolonisten, Paupers of Hugenoten. Maar ook nieuwe Drenten als Molukkers en arbeidsmigranten.

 

Op de expositie zijn portretten van Drenten te zien met diverse achtergronden en komaf. Lokale kunstenares Marcelle van der Leeuw heeft een portret geschilderd van Jan Mensink wiens overgrootvader als kolonist naar de Maatschappij van Weldadigheid is gekomen en twee generaties later zelf de Directeur van de Maatschappij van Weldadigheid werd. Evenals het portret van Meppeler inwoner en kapster, Hind Elkatari. Haar ouders zijn als gastarbeider vanuit Marokko naar Meppel geïmmigreerd. Voor de expositie zijn ook bekende Drenten geportretteerd, waaronder Johan Derksen (Drentenier), Ben Feringa (Veen Drent) en Jans Polling (Zand Drent).

De expositie bestaat uit 30 portretten geschilderd door beeldend kunstenaars Marcelle van der Leeuw, Anneke Verstegen, Harrie Visser, Klaas Koops, Robert van Beek, Anneke Leutscher, Henny Holtrop, Nicole van der Veen-Kerssies en Jeanet Tjassens.

Behalve portretten, kunt u op de expositie ook kijken naar de documentaire of genieten van het tijdschrift met daarin een prachtig artikel vol humor, van Marga Kool: Hoe word ik een Drent in tien minuten!