Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

Woensdag t/m zondag geopend
van 13.00-17.00 uur
uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag,
Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Natuurlijk

Sfeervolle winterbeelden zonder sneeuw in kunsthuis Secretarie

14 januari – 19 maart 2017
Jan van Rossum, Hugo Hol en Zhongnai

Hugo Hol, uit het noorden van Groningen, vertaalt de ruigte van het uitgestrekte zeekust landschap in beelden die uit aan elkaar gelaste messing platen bestaan. Ongepolijst en bars zijn de zichtbare lasnaden, die het sobere karakter van het laatste land voor de waddenkust oproepen. De kartelige expressieve beelden van Hugo Hol ontstaan tijdens het intuïtieve las-proces van onregelmatig gesneden messing platen. Daarna worden ze voorzien van een kleurrijk patine. Hierin is het ruige noord Nederlandse landschap te voelen, waarin veel van zijn beelden geplaatst zijn.

Zoals men de natuur waarneemt door de beweging ervan – een rimpeling in het water, een blad dat valt- zo lijkt Jan van Rossum deze weer te geven. Door in zijn kunstwerken dicht bij het gebruikte medium te blijven, geven zijn schilderijen en tekeningen de natuur in een integere verstilling weer.
Jan van Rossum bouwt zijn schilderijen langzaam op. Met het schetsboek op zak, waar af en toe een blaadje of veertje van onderweg in bewaard wordt, tekent hij structuurmomenten uit zijn omgeving op. Een bos takken, warrig dood gras, een wintertuin of een duiker die in het donker konijnen en vossen veilig laat oversteken. In zijn werken krijgen deze genegeerde landschapselementen de hoofdrol.

Zhongnai studeerde aan de Lu Xun Academy of Fine Arts (LAFA) in Shenyang voordat hij zich in 1999 in Europa vestigde. Hij maakt deel uit van het Meppeler kunst kwintet Take 5 en exposeerde in Nederland, Portugal, België, China, Duitsland en Tsjechië. Zijn werken kenmerken zich door een explosie van verf op het doek dat beheerst wordt door een ingenieus toepassen van licht en donker.
Het was nog lang onzeker of de expressieve werken van kunstenaar Zhongnai wel geëxposeerd zouden kunnen worden. Hoewel hij een van de leden van de Meppeler kunstenaarsgroep Take 5 is, exposeert hij veel in het buitenland. De afgelopen maanden heeft hij deelgenomen aan diverse projecten in China en het was niet mogelijk hem te traceren. Over een paar weken gaat hij weer terug om voorbereidingen te treffen voor een grote expositie in Beijing. Zijn werken in Meppel zijn te bezoeken tot en met 25 maart, net als die van Hugo Hol en Jan van Rossum, natuurlijk.

Affiche
Zaaltekst