Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

Woensdag t/m zondag geopend
van 13.00-17.00 uur
uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag,
Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Eric Claus en Henk Boerwinkel

Komedie en Illusie 

Wat hebben beeldhouwer Eric Claus en poppenspeler Henk Boerwinkel nog meer met elkaar gemeen, dan dat hun werk gelijktijdig te zien is in Kunsthuis Secretarie? Beide zijn in 2017 80 jaar oud, nog altijd aan het werk en hebben een deel van hun omvangrijke oeuvre gewijd aan de commedia dell’arte. Colombine, Arlecchino, il Dottore en Pulcinella zijn zowel in textiel als brons te zien in Meppel van 8 juli tot en met 8 oktober. Daarnaast is ook een zaal gewijd aan het ontstaansproces van de Pelgrimsdeur in de Onze Lieve Vrouwentoren te Amersfoort, waarvoor Eric Claus in 2011 de opdracht kreeg. Bovendien is er naast ruimtelijk werk, nooit eerder geëxposeerd plat werk van Claus te zien.

In Beeldenpark De Havixhorst, hemelsbreed zeven kilometer verderop in Schiphorst, zijn nog eens meer dan honderd monumentale beelden van Eric Claus te bewonderen tot 12 november. Door samenwerking tussen beide expositielocaties, onder de titel ‘Komedie en illusie’, staan er diverse activiteiten, zoals concerten, optredens, excursies en workshops gepland deze zomer. 

Eric Claus (Haarlem, 1936) volgde een opleiding aan de Grafische School de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren en de Rijksacademie van beeldende kunsten, alle in Amsterdam. Van 1979-1990 was hij hoogleraar aan de Rijksacademie. Claus is een vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Vanaf begin jaren 60 wordt zijn werk op veel plaatsen in Nederland in de openbare ruimte geïnstalleerd. Terugkerend motief zijn de figuren uit de commedia dell’arte, zoals de Luitspeler (1981) in Hoogezand. Hij maakte daarnaast onder andere het herinneringsmonument voor Willem Drees (1988) in Den Haag en het beeld Denken, kijken en doen voor het hoofdkantoor van de Rabobank (1990) in Utrecht. Claus is ook medailleur, hij heeft diverse munten en penningen ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de 10 gulden-munt met Jan Steen (1997). Sinds 2005 is de Colombina, de VSCD-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol van het Nederlands theaterseizoen naar zijn ontwerp. In opdracht van Frans van der Veen, toenmalig directeur van schouwburg Ogterop in Meppel, ontwierp Claus ook de penningen voor de toneelprijzen, bekend als de Louis d’Or en de Theo d’Or, Bij de lintjesregen van 2017 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bekijk hieronder de mooie documentaire van Jord den Hollander.
www.ericclaus.com

 


 

Henk Boerwinkel (Alkmaar, 1937) studeerde illustratie en grafiek aan de kunstnijverheidsschool  in Amsterdam. Op zijn achttiende maakte hij zijn eerste marionetten van diverse materiaalsoorten en experimenteerde met bewegingstechnieken. In 1963 begon hij Figurentheater Triangel samen met zijn echtgenote Ans Boerwinkel. Hierin werden verschillende vormen van poppentheater uitgevoerd.

Henk en Ans Boerwinkel speelden op vele internationale poppen- en theaterfestivals, onder meer in de Verenigde Staten, Sovjet-Unie, Israël, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. In 1973 ontving het echtpaar Boerwinkel voor hun culturele verdiensten de Culturele Prijs van Drenthe. In 1984 koos de poppenmaker Jim Henson, zelf bedenker en maker van de Muppetshow, het Figurentheater Triangel uit voor een documentaire over zes beroemde poppenspelers in de serie World of Puppetry. In 1986 ontving Boerwinkel de Wim Meilink Prijs, de Oeuvreprijs voor het Nederlandse Poppenspel. In 1991 volgden twee Duitse kleinkunstprijzen. in 1996 werd Boerwinkel geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In Meppel wordt sinds 2003 elk jaar de Henk Boerwinkel Cultuurprijs uitgereikt. In 2008 vond in Kunsthuis Secretarie een grote overzichtstentoonstelling plaats met alle negentig overgebleven poppen van Henk Boerwinkel, onder de titel ‘Verstilde Figuren’.