Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

Woensdag t/m zondag geopend
van 13.00-17.00 uur
uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag,
Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Woensdag t/m zondag geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd Kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren.

Machiel Braaksma

13 april – 7 juli 2024

Mooi en raar in de gloria

De assemblages van Machiel Braaksma geven pas in voltooide vorm een herkenbaar beeld. De beelden, met licht dadaïstische inslag, zijn samengesteld uit bij elkaar geraapte onopvallende voorwerpen die, vanwege Braaksma’s associatieve en onbevooroordeelde blik op het achteloze alledaagse, door dit meervoudige perspectief een geheel vormen met een nieuwe identiteit.

Zelf zegt hij hierover:
Ik probeer altijd tegenovergestelde begrippen in één beeld te verenigen. Een beeld moet zowel ingetogen als uitgesproken zijn, iets onthullen en vérhullen, antwoorden geven en vragen stellen, en, souplesse etaleren door logica en gekte hand in hand te laten gaan.
Wat ik van mijn beelden verlang is dat ze oorspronkelijk zijn, onverwisselbaar en dat ze een hele lange adem hebben. Ik ben op zoek naar slagvaardige, resolute beelden, die ongegeneerd en innemend kunnen zijn. Beelden met een uitbundige integriteit en een schaamteloze innerlijke schoonheid.
Kortom: Ik zet alles op de juiste manier in de verkeerde volgorde.

Jo Alting

13 juli – 6 oktober 2024

Na een leven getekend en geschilderd te hebben, huurde Jo Alting (1924 – 2010) een etage in het huis van de familie Giethoorn. De huur werd niet in geld, maar in kunstwerken voldaan. Alting schilderde en experimenteerde dat het een lust was. Deze bijzondere collectie wordt nu te koop aangeboden. Zowel de herkenbare als abstracte voorstellingen hebben de kenmerkende Alting schildertoets en kleurtoon met elkaar gemeen. Kom kijken, voelen en kopen.

Puppetmasters 2

5 oktober – 3 november 2024

In het kader van Puppet international 2024, presenteren wij een poppenspel-expositie met de creaties van Elout Hol en Neville Tranter. Hol van Theater Gnaffel maakt voor alle voorstellingen nieuwe poppen, tot nu toe ruim 350. De voorstellingen zijn voor kinderen van 4 – 12 jaar en hun familie.

Tranter is een Australische poppenspeler en theatermaker die zich in Nederland vestigde met zijn Stuffed Puppet Theatre. De anders zo beweeglijke poppen staan nu lang genoeg stil om bewonderd te worden door het publiek, net als de theaterfiguren van Ans en Henk Boerwinkel in het Triangelkabinet.

SIJBRING & DUNNINK

5 november 2024 – 26 januari 2025

OF GOOI VERHUUZN

De ruimtes van Harm Jan Dunnink zijn verblijfplaatsen waarin men zich gevoel-veilig kan afzonderen. Cocons om terug te keren naar een ‘tijd die spreekt’. Hij toont door foto’s of assemblages het ‘onzichtbare’ of de voorstelbare ruimte. Vormen van de belangrijkste fragmenten in jezelf, die je tegen beter weten in verwaarloosde.

De schilderijen van Daan Sijbring zijn in zekere mate abstracte landschapsbeelden. Hij zoekt het spanningsveld op tussen het platte vlak en ruimtelijke weergave: de grens tussen figuratie en abstractie, die hij verkent door de elementen licht en water in het beeld te onderzoeken. Het gesublimeerde beeld wordt een werkelijkheid op zich.