Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

Meppeler zilver

Anders dan Zwolle en Kampen kende Meppel eeuwen geleden geen gilde voor zilversmeden. Dat bood kansen voor nieuwkomers en zo ontwikkelde zich in handelsstad Meppel een bloeiende gemeenschap van zilversmeden. Het geroemde Meppeler Zilver heeft mede daarom een vaste eigen ruimte gekregen in ons museum. Deze collectie zal regelmatig wijzigen in samenwerking met Meppeler stadsarcheoloog en zilverkenner Siem Willems of Brilman.

Het zilver is wereldwijd verspreid geraakt door de tijden heen, maar wordt door actief speurende verzamelaars weer bij elkaar gebracht. Recent zijn enkele tot nu toe onbekende zilversmeden ontdekt. Zij worden nu met recht en reden uit de anonimiteit van het verleden gehaald doordat wij hun namen verbinden aan de glanzende pronkstukken in het museum.

Huidige expositie
Vanaf 2 september 2022 tot half februari 2023 is er een nieuwe zilverexpositie te zien in Stedelijk Museum Meppel. Deze tentoonstelling staat in het teken van zilversmid Remmelt van der Wolde (1733 – 1811). Van der Wolde was mede oprichter van het zilversmeden gilde in 1765. Hij heeft ook het einde van het gilde meegemaakt in 1812.
De goud- en zilversmederij van Remmelt van der Wolde was een bekend bedrijf in en buiten Meppel. Hij had veel klanten en er zijn veel werkstukken van zijn hand overgebleven. Een aantal van deze werkstukken zijn te zien in de nieuwe tentoonstelling.

 

 

%d bloggers liken dit: