Q
Stedelijk Museum Meppel
b

menu

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

vrij/za/zo geopend van 13.00-17.00 uur, uitgezonderd officiële feestdagen

Meppeler zilver

Anders dan Zwolle en Kampen kende Meppel eeuwen geleden geen gilde voor zilversmeden. Dat bood kansen voor nieuwkomers en zo ontwikkelde zich in handelsstad Meppel een bloeiende gemeenschap van zilversmeden. Het geroemde Meppeler Zilver heeft mede daarom een vaste eigen ruimte gekregen in ons museum. Deze collectie zal regelmatig wijzigen in samenwerking met Meppeler stadsarcheoloog en zilverkenner Siem Willems of Brilman.

Het komende half jaar is zilver van voor de stichting van de gilden in 1765 te zien. Het zilver is wereldwijd verspreid geraakt door de tijden heen, maar wordt door actief speurende verzamelaars weer bij elkaar gebracht. Recent zijn zelfs enkele tot nu toe onbekende zilversmeden ontdekt. Zij worden nu met recht en reden uit de anonimiteit van het verleden gehaald doordat wij hun namen verbinden aan de glanzende pronkstukken in het museum.

De getoonde voorwerpen uit de periode zijn van 1500 tot 1765. Het zijn alle voorwerpen van voor de oprichting van het gilde in 1765. Topstukken zijn een pronkschaal (tazza) uit 1650 van de familie Oosting die werd gemaakt door Bartholomeus ter Maet en een brandewijnkom van Jan Berents Rombout voor het huwelijksfeest van Ernestus Flederus, predikant te Havelte, met Alagonda Hardeberg op 3 juli 1716.